Enver Paşa komutasında 103 yıl önce düzenlenen Sarıkamış Harekâtı sırasında Allah'u Ekber Dağlarında donarak şehit düşen 90 bin Mehmetçik'i anmak için Torbalı İlçemizde Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü düzenlendi.
Gençlik ve Spor Bakanlığımızca organize edilen ve 81 ilde aynı anda başlayan yürüyüşe İl Müdürümüz Nuammer USLU, Torbalı Kaymakamı Kadir Sertel OTCU, Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar GÖRMEZ, İlçe Protokolü, Gençlik Merkezi üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Torbalı ilçesi Sadık İleri Bulvarında saat 10.00 da Mehter Marşları ve Dev Türk Bayraklarıyla başlayan yürüyüş Şehit Anıtı önünde son buldu.

Şehit Anıtının önünde anma programı ise Allah'u Ekber Dağlarında donarak şehit düşen 90 bin Mehmetçik ve tüm şehitlerimiz anısına yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Şehitlerimiz ve birlik bütünlüğümüz için dualar edildi, Mehmet BOZKURT’tan dinlenen Kuran tilavetinin ardından konuşmalara geçildi.

Törende konuşma yapan İl Müdürümüz Nuammer USLU “Türk Askerleri için, şehitlik mertebesinden başka varacak yer yoktur diye belirterek şöyle devam etti “Sarıkamış bu milletin asil ve cesur evlatlarının destanıdır. İslam âleminin ümidi oldukları bilinciyle cepheye giden, tarihe her daim kahramanlıklarıyla nam salmış Türk Askerleri için, şehitlik mertebesinden başka varacak yer yoktur. Tarih böylesine inançlı bir ordunun bir dağın yamaçlarında, karların arasında kitleler halinde donup cennete intikal ettiğini unutmayacak.” diyerek Sarıkamış Mehmetçiğin her şart altında irade, cesaret ve disiplinden oluşan karakterini nasıl muhafaza ettiğini ve tarihin onları hep altın harflerle yazılacağını belirtti. Gençler adına konuşan Uslu “Sarıkamış cennete yürümenin adı, cenneti hak etmenin anahtarıdır. Canıyla, kanıyla bu cennet vatanı bizlere emanet eden ecdadımızın emanetine bir ömür sahip çıkacağız.” sözünü adeta tüm gençlere hatırlattı. Geçmişten ders alınması gerektiğini de vurgulayan İl Müdürümüz Nüammer USLU “Yüzyıl öncesini idrak edemeyenler yüz yıl sonrasını düşleyemezler. Bugün bir asır öncesini temsilen yürüdük. Allah ın izniyle sonsuza dek yürümeye, hatırlamaya ve hatırlatmaya devam edeceğiz. Cennete giden yolda yürüyen atalarımız anısına bakanlığımız tarafından 2013 yılında başlatılan ve 81 ilde gerçekleştirdiğimiz bu kutlu yürüyüş vatan aşkımızın, şehitlere duyduğumuz minnetin göstergesidir.” diyerek sözlerini tamamladı.
Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar GÖRMEZ “ Bu organizasyonun Torbalı’da gerçekleşmesi konusunda bizlere destek veren Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürümüz Nuammer USLU ya çok teşekkür ederim. Torbalı bugün çok anlamlı bir gün yaşadı. Komutanın emrine uyarak şehit olan 90 bin Mehmetçiğimizi anmanın gururunu burada yaşıyoruz. Sarıkamış bitmedi, Çanakkale bitmedi, vatan uğruna ölenler olduğu müddetçe biz bu vatanda ebedi yaşayacağız. Hepinize katılımlarınızdan dolayı teşekkür ederim.” dedi. 

Torbalı Kaymakamı Kadir Sertel OTCU ise “ İzmir’in farklı ilçelerinden gelerek burada buluşan siz değerli gençleri saygı, sevgi ve muhabbetle selamlıyorum. Sarıkamış'ı unutmadık. Orada şehit olan ecdadımızı, bütün şehit ve gazilerimizi minnet, şükran ve rahmetle anıyoruz. Mücadelemiz devam ediyor. Bizimle açık, doğrudan ve dolaylı savaşan bir sürü güç var bunu görüyoruz, yaşıyoruz. Bu tarih boyunca böyle oldu hala da böyle. Fakat biz şunu biliyoruz ki bu topraklar bizim vatanımız ve yeryüzündeki bütün ülkelere bakın üzerinde yaşadığı toprağı bizim kadar hak eden başka bir millet yoktur. Şehitlerimiz sayesinde biz bu topraklarda yaşıyoruz. Tarih boyunca olduğu gibi birlik ve beraberlik içinde mücadelemize devam edeceğiz. Organizasyona katılan herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından törenin yapıldığı Şehit Anıtına, tüm şehitlerimiz anısına karanfil bırakıldı.

Tören, katılanlara çorba ikramı ile sona erdi.