"60'lı Yıllardan Günümüze Türkiye'nin Sosyo-Politik Tarihinin Uluslararası Gelişmeler Işığında Analizi" konulu konferansı Ege Üniversitesi KYK Zübeyde Hanım Kız Öğrenci Yurdu Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Gençlerimize konferansı sunan Sayın Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu; Şimdiye kadar bu bölgeleri Osmanlı, Selçuklu ve bu bölgenin devletleri yönetiyordu ve buradaki hakları halkların istediği şekilde kullanıyordu. Coğrafi keşiflerden sonra Doğu, Asya ve Afrika'nın zenginliklerini sömüren, talan eden Avrupa, güçlendikten sonra Akdeniz ve Mezopotamya arazisini kontrol etmeye ve buraların kaynağını kendi ülkelerine transfer etmeye başladı. Buradaki yöneticileri de kendisi belirlemeye başladı. Bu bölgelerden yeri geldiğinde Batı'nın petrol fiyatları başta olmak üzere Batı'nın politikalarına karşı çıkan liderler ortaya çıktıkça da onlara suikast ve darbelerle ortadan kaldırdı, ifadelerini kullandı.

Bunların içerisinde petrolün Türkiye eliyle pazarlanması, bölgedeki Rus gazı olmak üzere İsrail'in, Katar'ın Irak'taki doğal gazın tamamının pazarlanması olmak üzere gazların Türkiye üzerinden pazarlanması, üçüncü hava limanının bir aktarma merkezi olmak üzere İstanbul'da yapılması, Kanal İstanbul'un açılması, bunların hepsi Türkiye'yi bir enerji ve cazibe merkezi haline getirecektir. dedi.

Konferans, Osmanlı İmparatorluğu Sultanı II.Abdülhamid’in duası ile sona ererken, duada akıllara kazınan; Yâ Sübhan! Şu titrek elleri, Kıyamet gününde sana "Ümmetim, ümmetim!" diye yalvaracak olan Habibinin eteğinde, şimdi "Milletim, milletim!"diye dilenen bu ihtiyarın duasını geri çevirme! Milletimi evvelâ "Ba'sü ba'de'l-mevtsiz" bir ölümle yok etmeye götüren sahte kurtarıcılar ve sahte kurtuluşlardan kurtar; ve ona bir gün gelecek kurtarıcıları, gerçek kurtuluşu nasib eyle!.. demesi, salondaki tüm gençleri derinden etkiledi.