Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 104. yıl dönümü, çeşitli etkinliklerle kutlandı. Cumhuriyet Meydanı’nda renkli ve görkemli bir tören gerçekleşti. Program, protokol üyelerinin alana teşrifleri, İl Müdürü Murat Eskici’nin Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı.

Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun kutlama mesajının okunmasıyla devam eden törene; İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Ali Sivri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tunç Soyer, Gençlik ve Spor İl Müdürü Murat Eskici, askeri, idari ve mülki erkân, öğrenciler ve çok sayıda İzmirli katıldı.
Törende, Atatürk'ün gençliğe ve spora verdiği önem vurgulandı. Ayrıca, Türkiye'nin bağımsızlık mücadelesinin sembolü olan 19 Mayıs'ın anlamı ve önemi üzerinde duruldu.

19 Mayıs'ın anlam ve önemini yansıtan çeşitli kültürel etkinlikler düzenlendi. Kutlamalar kapsamında: Taekwondo ve Cimnastik gösterileri, dağcıların Telekom binasından inişleri ve paramotor geçişi gibi etkinlikler katılımcılar tarafından büyük bir ilgiyle izlendi. Ayrıca, renkli kültürel etkinlikler de meydanda gerçekleştirildi. Müzik dinletileri, halk oyunları ve dans gösterileriyle izleyiciler keyifli anlar yaşadı.
Murat Eskici: “19 Mayıs 1919, Türkiye Cumhuriyeti’nin dönüm noktasıdır”
Programda konuşan Gençlik ve Spor İl Müdürü Murat Eskici: “Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs 1919, Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki dönüm noktalarından biridir. Atatürk Millî Mücadele sıralarında Türk milletini ileri götürecek olanların genç fikirler olduğunu görerek; “Genç fikirli demek, doğruyu gören ve anlayan gerçek fikirli demektir.” sözü ile hedef göstermiştir. Sakarya'da da , Çanakkale'de de , 15 temmuzda da ,  bu milleti dimdik ayakta tutan, bu milleti yenilmez yapan , milli ve manevi değerler olduğunu hiçbir zaman unutmamalıyız. Türkiye Cumhuriyeti’nin gelişip yücelmesi ancak Türk gençliğinin çalışmalarıyla, onların ruh ve fikir atılımlarıyla sağlanabilir.” ifadelerini kullandı.

Program; sporcuların İzmir Valisi Sayın Yavuz Selim Köşger’e çiçek takdim edilmesinin ardından dev Türk bayrağı ile Atatürk posterinin öğrenci ve sporcu gruplarıyla alanda açılmasıyla son buldu.