Kutlamalar 08.30 da Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürümüz Ali Osman TATLISU’ nun Atatürk büstüne çelenk bırakması, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.  Kutlamaların gösteri bölümleri ise saat 09.30'da Cumhuriyet Meydanında oluşturulan tören alanında İzmir Valisi Mustafa TOPRAK, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah RECEP, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz KOCAOĞLU, İzmir Milletvekillileri, Gaziler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla geçekleşti.

Törenin gösteri kısmı Saygı Duruşu, İstiklal Marşı ve İl Müdürümüz Ali Osman TATLISU’ nun konuşması ile başladı. İl Müdürümüz konuşmasının ilk kısmında “Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün rehberliğinde başlayan ve Samsun’da tutuşan kurtuluş meşalesinin, Anadolu'da elden ele, gönülden gönüle dolaşmasının 97. Yıl dönümüdür. 19 Mayıs dirilişin, ayağa kalkışın, esarete, teslimiyete, isyan bayrağının açıldığı gündür. 19 Mayıs sadece Türk Milli Kurtuluş hareketinin başlangıcı değil, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin de çağdaş değerlerle milletler ailesi içerisinde yerini almasının adıdır. 19 Mayıs gençlik, gençlik de gelecek demektir.” dedi.

Konuşmasının ikinci kısmında gençlere seslenen İl Müdürümüz TATLISU “Binlerce şehit vererek, sıkıntı ve yokluklar içinde, büyük özverilerle kurulan Türkiye Cumhuriyeti, sizlere emanettir. 21. Yüzyılda ülkemizin, başta sportif, sosyal, kültürel ve bilimsel alanda olmak üzere, diğer tüm alanlarda rekabet gücünü artıracağı bilinciyle, bedenen ve ruhen iyi eğitilmiş olan genç nüfusumuz, çağın ihtiyaçlarına sizler yanıt vereceksiniz.” dedi. Konuşmasına Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ ün sözleriyle devam eden İl Müdürümüz “ ‘Türk sosyal bünyesinde, spor hareketlerini düzenlemekle görevli olanlar, Türk çocuklarının spor hayatını yükseltmeyi düşünürken, sadece gösteriş için herhangi bir yarışmada kazanmak azmiyle spor yaptırmazlar. Esas olan, bütün yaştakiler için beden eğitimini ve terbiyesini sağlamaktır!’ sözü ile bireyin başarılı olabilme koşullarından birinin de sağlıklı olmak, sağlıklı olmak için de spor yapmak gerektiğini vurgulamıştır. Bu sözün bağlamında da Gençlik ve Spor Bakanlığımız, gençlerimizin ve tüm yaştakilerin daha iyi koşullarda sportif etkinlik yapabilmeleri için gerekli çalışmaları yapmaktadır.” dedi.

İl Müdürümüz konuşmasının son kısmında Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü, Silah Arkadaşlarını ve bu vatan için canlarını feda eden Aziz Şehitlerimizi minnet ve saygıyla anıp, tüm gençlerimizin ve vatandaşlarımızın bayramını kutladı.

İl Müdürümüz Ali Osman TATLISU’ nun konuşmasının ardından İzmir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğümüz Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi (TOHM) Sporcularımızdan Demet MUTLU gençlik adına konuşma yaptı. 

Konuşmaların ardından  İzmir Gençlik Merkezleri Spor Kulübü bisikletçileri tarafından Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım'ın kabrinden Cumhuriyet Meydanı’na bayrak getirildi. Bisikletli korteji alanda İzmir Valisi Mustafa Toprak karşıladı. Gençler, Vali Toprak'a Türk Bayrağını teslim etti.

Törenin gösteri kısmında ise İzmir Üniversitesi Halk Dansları Topluluğu Karadeniz Yöresi Gösterisi, Zeybek Gösterisi, Koreografik Mücadele Sporları Gösterileri, Step-Aerobik Gösterisi, Modern Dans Gösterisi, Ritmik Cimnastik Gösterileri, Kafkas Gösterisi ve Artistik Cimnastik gösterileri ile sona erdi.

Gösterilerin ardından hep birlikte söylenen 10. Yıl Marşı ile Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı töreni sona erdi.